Kistje Cobi – making of

Een fotoselectie over het maakproces van het sierradenkistje voor Cobi, in opdracht.
Eigen ontwerp en geheel gemaakt met niet-elektrisch handgereedschap, dus handzagen, handschaven, beitels, klophamer, etc.

Het walnotenhout heb ik gekocht op een geschikte dikte, dus dat hoefde ik alleen maar uit te zagen en wat bij te schaven. En dan natuurlijk in elkaar zetten met zwaluwstaartjes. De bodem heb ik voorzien van een sierrand, gemaakt met een profielschaaf.

Het deksel was heel wat meer werk. Eerst repen zagen van het walnotenhout, dan een plankje zagen uit een stuk boomstronk van een els, en daar ook weer repen uit zagen. Dan de repen mooi aan elkaar lijmen, door de naast elkaar liggende repen tegelijk te schaven en vervolgens aan elkaar te lijmen. Omdat ik voor een schuin patroon ging, moest de resulterende “zebra-plank” natuurlijk veel groter worden dan het deksel. Van de restanten heb ik de pootjes gemaakt. Dat maakt het kistje wat mij betreft helemaal af!

Het naamplaatje van een smal plankje elshout dat ik van de stronk gekloofd heb. Aangebracht op het deksel met siernagels en lijm. Helaas kwam ik er later achter dat ik het naamplaatje verkeerd om geplakt heb! Dus moest ik hem er weer voorzichtig af zagen, de boel weer schaven en schuren en opnieuw bevestigen.

Het binnenwerk heb ik bedekt met vilt, behalve de binnenkant van het deksel, want dat vond ik zonde van het mooie streeppatroon.

Oliën, meubelwas aanbrengen, scharniertjes en grendeltje erop, en klaar is Kees!