De latten van het rolluik van het dressoir hadden bijna allemaal een diepe groef aan beide zijden, waar een dun stukje hout in zat, om de latten in het gelid te houden bij gebruik van het rolluik. Voor het verlijmen van drie van de latten, om een plank voor de basis van het handdoekenrek te maken, was dat niet zo erg, maar het betekent wel dat je aan de onderkant en bovenkant van de plank nog steeds een groef blijft zien. Die heb ik opgevuld met dunnen stukjes van hetzelfde hout, verlijmd met epoxy, om de kleine holtes te vullen. Maar onzichtbaar zijn de groeven uiteraard niet.
Het verlijmen van de latten tot een plank ging niet geweldig en aan beide kanten bleef een spleet zichtbaar tussen twee van de latten. Blijkbaar ben ik onzorgvuldig te werk gegaan met schaven! Gelukkig is de ene spleet nauwelijks zichtbaar, en kon ik de tweede verwijderen met wat verdunde lijm, een speld en een goede klem.
Voor de spijlen vond ik gelukkig 3 latten waar geen groeven, of maar één groef in zaten, waardoor ik na schaven genoeg materiaal over hield. Eerst ruwweg vierkant maken, dan aan de kopse kant cirkels tekenen, en dan is het een kwestie van schier eindeloos aan alle kanten schaven, tot er een bijna ronde stok ontstaat. Die heb ik verder afgerond m.b.v. schrapkaart en schuurpapier.
De zijkanten (waar de spijlen in zitten), moesten eerst ontdaan worden van de oude laklaag (lang leve de schrapkaart!), om vervolgens een wat organischere vorm te krijgen. Voor de eerste heb ik voornamelijk een figuurzaag gebruikt, voor de tweede een kapzaag en beitels. En voor beide de nodige raspen en vijlen. De gaten zijn uiteraard met een handboor gemaakt, hoewel dat nog niet mee viel, omdat je voor zulke grote gaten (en zonder slangenboor in geschikte maat) erg veel kracht moet zetten.
De zijkanten wilde ik met dubbele pen-gat-verbinding in de basis zetten, maar bij het zagen van de eerste pen ging ik veel te ver (en ook nog scheef), dus heb ik het bij die bij één grote pen gehouden. De tweede zijkant ging ook al mis, omdat ik bij het verwijderen van het hout tussen de twee pennen te hard sloeg, waardoor het hout (op de verkeerde plaats) brak. Gelukkig was dat makkelijk te lijmen.
Om de spijlen in de gaten te krijgen was een hoop bijwerking nodig. Ondanks langdurig en zorgvuldig schrappen en schuren is hout met de hand immers nooit perfect rond te krijgen, terwijl de gaten dat nagenoeg wel zijn. Uiteindelijk ben ik best tevreden met het resultaat.
Het geheel is afgewerkt door licht op te schuren, af te stoffen en in drie lagen tungolie te zetten, gevolgd door een laag meubelwas.
Het handdoekenrek doet nu goede diensten!