Bureaublad kersenhout – making of

De planken heb ik gekocht bij een fijnhouthandel. Normaal gesproken gebruik ik hout dat ik zelf uit een boom of van een oud meubelstuk of pallet gehaald heb, en dat moet ik dan eerst nog op maat zagen in drie dimensies. In dit geval hoefde ik de planken alleen maar in te korten, en er een ronding uit te halen voor meer comfort.

Eerst heb ik de zijkanten mooi vlak, recht en haaks gemaakt, zodat de planken bij stap 2, het verlijmen, mooi recht en strak tegen elkaar kwamen te zitten. Dat verlijmen is een vrij stressvolle bezigheid, daar het erg veel tijd kost om alles goed recht te leggen en vast te klemmen, en intussen wordt de lijm al aardig droog. Gelukkig heb ik vrij recent een stel pijpklemmen gekocht. Die zijn precies groot genoeg en ideaal van vorm voor dit project. Niettemin heb ik nog een stuk of 15 extra klemmen gebruikt, want één plank was iets krommer dan ik had gedacht, en ik had één of twee zijdes toch niet helemaal keurig recht geschaafd.

Als de lijm eenmaal droog is, zit er niks anders op dan schaven, schaven en nog meer schaven. En dan nog meer schaven. Eerst grof, om de boel enigszins vlak te krijgen en de lijmresten te verwijderen. Dan middelfijn, om een werkbare oppervlakte te creëren. Vervolgens is de andere kant aan de beurt, gevolgd door de zijkanten.

Als alles recht en vlak is, komt het fijne werk. Met de fijne schaaf eroverheen, maar op sommige plekken ook met de schrapkaart. Dan de randen afronden en het geheel licht schuren met 180 en 320 korrel, zodat de poriën met stof vullen, waardoor de olie beter in het hout trekt, en het geheel een consistent uiterlijk krijgt. Het oppervlak wordt glad, maar niet té glad, zodat je toch nog dat ‘houtgevoel’ blijft houden.

De onderkant heb ik niet fijn geschaafd. Ten eerste omdat dat ontzettend veel tijd en werk bespaart, ten tweede omdat er één plank was die zo krom bleek te zijn dat ik heel veel van het oppervlak af had moeten halen om het mooi glad te krijgen, ten derde omdat je op die manier desgewenst het ‘ruwe’ nog heel goed kan zien en voelen, en ten vierde omdat het een mooi contrast met de glad afgewerkte bovenzijde geeft.

Het mooiste moment lijkt misschien het aanbrengen van de eerste laag (werkblad)olie, omdat de prachtige kleur van het kersenhout dan tevoorschijn komt, maar voor mij was het moment dat ik voor het eerst plaatsnam achter mijn nieuwe bureau het mooist. Ik voelde me heel eventjes een belangrijk man!

Eén antwoord op “Bureaublad kersenhout – making of”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *