Kistje Marian – making of

De ontstaansgeschiedenis van dit kistje lijkt op een nachtmerrie. De Wet van Murphy heeft dit project van begin tot einde geplaagd. Van het vinden van geschikt hout, tot de laatste laag olie. Niettemin ben ik niet ontevreden over het resultaat.

Enkele voorbeelden:

Ik had wat moeite om een geschikt stuk elshout te vinden. Er mochten geen noesten in zitten, het moest lang genoeg zijn, en het moest een beetje interessante tekening hebben. Uiteindelijk bleek er toch nog een noest in verborgen te zitten, maar gelukkig geen lelijke.

Het mahonie van het deksel bestaat uit losse plankjes die ik uit restjes hout gezaagd heb en aan elkaar heb gelijmd. Dat ging helaas niet altijd goed, waardoor ik het moest doorzagen en opnieuw moest lijmen. Ook het aan elkaar lijmen van het grote en kleine vierkant van het deksel ging finaal fout (verschoven), dus moest ik ook dat weer voorzichtig loszagen, schaven, schuren en lijmen.

Het inlegwerk van elshout in het deksel ben ik verkeerd begonnen. Normaal maak ik eerst het inlegwerk, teken dat af op de ondergrond, snij dat op diepte en leg het vervolgens in. Maar nu begon ik om een of andere reden met de ondergrond, waardoor ik genoodzaakt was om te proberen het inlegwerk exact op maat te vijlen. Uiteindelijk heb ik het inlegwerk alsnog op de ondergrond afgetekend en uitgesneden…

De wigjes van ebbenhout leken mij een leuk contrast te geven aan het veel lichtere elshout, maar ik had geen rekening gehouden met het feit dat ebbenhout bijna zo hard als steen is, en zich daardoor niet zomaar in de zorgvuldig gezaagde en gevijlde groeven liet steken.

Bij het lijmen van het vilt heb ik soms teveel lijm gebruikt, waardoor dat door het vilt heen kwam. Daar was helaas niets meer aan te doen.

Bij het aanbrengen van de laatste laag olie viel het deksel uit mijn handen, met een paar kleine deuken tot gevolg.

Maar zoals gezegd, ondanks dit alles ben ik niet ontevreden over het resultaat. Ik denk dat het een heel aardig, harmonieus geheel is geworden. En die foutjes? Ach, die vergeten we gewoon. 😉

Eén antwoord op “Kistje Marian – making of”

  1. Waaaaw wat een werk en wat een resultaat. Het heeft een prachtig plekje gekregen. Nogmaals super bedankt ook voor het luisteren.
    Liefs van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *