Kistje Marian

Dit kistje is in opdracht gemaakt. Zonder eisen, behalve dat het een sierkistje moest zijn. Dat gaf mij de kans om weer eens wat nieuws te proberen! Nooit eerder maakte ik een vierkant kistje, nooit eerder gebruikte ik deze trapvormige poten, en nooit eerder gaf ik het deksel van een kistje een knop. Ook heb ik de zijkanten van het kistje uit één plank gezaagd, waardoor de tekening van het hout doorloopt langs de vier zijden.

Het is ook de eerste keer dat ik met ebbenhout gewerkt heb. Niet alleen is dat een erg dure en diepzwarte houtsoort, maar ook is het kei- en keihard. Dat maakt het enerzijds fijn, maar anderzijds soms ook lastig om mee te werken. De drie wigjes in elke hoek van de zijkanten, en de knop op het deksel zijn van ebbenhout.

De zijkanten en de ingelegde ‘M’ zijn gemaakt van elshout, dat afkomstig is uit een boom die ik jaren geleden zelf omgezaagd heb. Het deksel en de bodem zijn gemaakt van antiek mahonie, afkomstig uit een ledikant.

De binnenzijde van het kistje heb ik afgewerkt met groen vilt, zodat er eventueel ook kwetsbare of dure voorwerpen (zoals sieraden) in bewaard kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *