Sidetable kersenhout – making of

Deze drie planken kersenhout had ik over van het bureaublad-project. Precies genoeg voor mijn sidetable! Het ontwerp van de sidetable werd gestuurd door de beperkingen van de plek waar hij moest komen: over een radiator in de hal van mijn woning. De decoratieve elementen zijn overgenomen van de naaldhouten kist die iets verderop in de hal staat. Het ontwerpen bestond dus vooral uit het bepalen van de constructie en de benodigde houtverbindingen.

Eerst heb ik alle onderdelen ruwweg op maat gezaagd en geschaafd. Toen heb ik me gestort op de messing-en-groef-verbindingen van de dwarshouten van het tafelblad. Dat vergt speciale schaven (sponningschaaf en een Stanley nr. 45), zeer precieze afstelling en wat testen op restjes hout. Hoewel het hout hier en daar wat uitgescheurd is, ben ik erg tevreden met het resultaat. Die foutjes zijn immers makkelijk hersteld.

De dwarshouten heb ik vastgezet zonder lijm, met enkel zelfgemaakte deuvels van een stukje kersenhout.`De truc is om het gaatje door het dwarshout ietsje naar binnen te plaatsen ten opzichte van het tafelblad, zodat het dwarshout er strak tegenaan getrokken wordt, zodra je de deuvel erin slaat.

Daarna heb ik de zwaluwstaarten voor het zogenaamde ‘schort’ van de tafel gemaakt. Achteraf gezien niet slim, want bij het assembleren van de tafel bleek dat die niet goed meer pasten. Dat heb ik moeten repareren met wat opvulstukjes hout en wegzagen van andere stukjes. Sowieso was het niet slim om hier zwaluwstaarten van te maken, gezien de oriëntatie van de draad van het hout. De dunne stukjes hout aan de kant van de poten braken dan ook allemaal af.

De steunlatten tussen het tafelblad en de poten staan onder ongewone hoeken, dus dien heb ik bepaald door een combinatie van meten, berekenen en inschatten. Uiteindelijk bleek dat bij de eerste steunlat niet helemaal gelukt; die past aan de kant van het tafelblad niet helemaal netjes in de groef. Gelukkig heb ik dat bij de tweede steunlat beter kunnen doen. Ach, dit was dan ook de eerste keer dat ik houtverbindingen onder zulke rare hoeken gemaakt heb.

De bogen onderaan de poten heb ik eerst (half) ruw geschetst op papier, toen dubbelgevouwen en uitgeknipt, en vervolgens overgenomen op het hout. Daarna was het een kwestie van eerst de bulk eruit zagen en het hout vervolgens met beitel, rasp, vijl en schuurpapier te lijf gaan.

De gaten in de poten waren vrij rap geboord, ook al was dit met een handboor.

Een van de groeven voor de steunlatten heb ik per ongeluk aan de buitenkant van de poot gemaakt, dus die moest ik zo goed mogelijk opvullen en opnieuw maken aan de andere kant.

De laatste stappen bestonden uit het maken van de sierrand van het tafelblad, het fijn schaven en schuren van alle onderdelen, het assembleren, het oliën en het in de was zetten. En tot het slot het bevestigen aan de muur met een metalen hoekprofiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *