Soms heb je bij een project behoefte om je werkstuk wat hoger te hebben, zodat je niet zover hoeft te bukken. Zeker voor detailwerk, zoals graveren, houtsnijden of inlegwerk is het meer dan alleen prettig om je werkstuk dichterbij je ogen te hebben, zonder de hele tijd gebukt te hoeven staan. Zitten is ook vaak niet handig, omdat je je dan telkens moet verplaatsen, of er net niet goed bij kan.
Dan is een werkbankverhoging (of miniwerkbank, zo je wilt) een uitkomst. Met twee klemmen zet je hem vast aan de normale werkbank (of een ander oppervlak). De miniwerkbank heeft een kleine bankschroef, dog holes en aan twee zijden schermen met instelbare hoogte, om je werkstuk schrap tegen te zetten. Hiermee denk ik voorlopig voldoende klem- en steunmogelijkheden te hebben. In de foto’s enkele voorbeelden.
Natuurlijk geeft zo’n miniwerkbank ook de mogelijkheid om op andere plekken te werken, zoals buiten, of op locatie.
De poten en de spindel van de bankschroef zijn van kersenhout. Het werkblad en de bekken van de bankschroef zijn van tulpenhout. De schermen zijn van notenhout.
Normaal gesproken maak ik werkbanken, hulpstukken, gereedschap, en dergelijke, het liefst van zachthout, omdat dat veel goedkoper is, en deze zaken vaak veel te lijden hebben van het gebruik. Maar ik vond dit een mooie gelegenheid om eens schuif-zwaluwstaarten te maken. En met zachthout zou dat een te zwakke houtverbinding zijn geweest voor een werkbank. Daarbij was het een mooie gelegenheid om wat houtresten te gebruiken, en maakt het de miniwerkbank, ondanks zijn kleine formaat, lekker zwaar, en dus stabieler.
Het was even stoeien om zo’n schuif-zwaluwstaart te maken. De eerste is dan ook niet zo heel erg mooi geworden. Het hout scheurde zelfs. De tweede is al een heel stuk beter gelukt. Zie ook onderstaande foto’s. Al doende leert men!