Sidetable kersenhout

Oorspronkelijk wilde ik deze sidetable maken om over een radiator in de hal van mijn woning te plaatsen. Helaas bleek (te laat) dat ik de tafel een paar centimeter te kort gemaakt heb, maar verderop in de hal misstaat hij ook niet.

Ik had nog een drietal planken kersenhout over van het bureaublad-project. Dat was precies genoeg om deze sidetable van te maken. Omdat hij oorspronkelijk over een radiator geplaatst diende te worden, is hij vrij hoog en smal, en heeft hij hoge steunlatten gekregen. Niettemin is hij in zijwaartse richting super stabiel. in voorwaarts-achterwaartse richting niet zozeer, maar dat hoeft ook niet, omdat hij aan de muur verankerd is.

Het tafelblad heeft aan de uiteinden een dwarshout, die met messing-en-groefverbindingen en een zelfgemaakte deuvel (ook kersenhout) vast zitten aan het blad. De dwarshouten dienen om het tafelblad vrij te laten krimpen en uitzetten, naar gelang de luchtvochtigheid, zonder dat de tafel kapot gaat.

De decoratieve rand van het tafelblad, de decoratieve nagels en de bogen onderaan de poten zijn gelijk aan die van de naaldhouten kist die ik eerder gemaakt heb, en die nu ook in deze hal staat.

Omdat de poten in feite gewoon twee planken zijn, heb ik (naast eerder genoemde bogen) er gaten in geboord, om toch een beetje de schijn van losse poten te geven.

De tekening en de zogenaamde ‘spiegel’ van het kersenhout blijft me fascineren. Het is een prachtige houtsoort. Ik zal dan ook nog iedere keer genieten van deze sidetable als ik door de hal loop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *